In Australië heeft SANE (ggz fonds) genoeg van de manier waarop mensen met psychische gezondheidsproblemen gewoonlijk in beeld gebracht worden.

Via Internet kunnen cliënten, hulpverleners en bestuurders zelf meewerken aan betere beelden. Door een enquête in te vullen kunnen ze zelf aangeven aan welke beelden zij voorrang geven. Eerder
startte Time to change in England al een dergelijke actie tegen stigmatisering.

Ieder kent het motto; één foto zegt meer dan 1000 woorden! Daarom zijn foto’s, cartoons, (info)graphics en andere afbeeldingen zo belangrijk. Zeker
in een tijd waarin in alle media steeds meer aandacht wordt besteed aan aantrekkelijke verbeeldingen.
Wie op Internet googelt wordt niet vrolijk van de meest voorkomende beelden. Ook niet in Nederlandse publicaties. En het maakt niet zoveel uit of die publicatie nu afkomstig is van GGz-instellingen zelf (zie websites) of van redacteuren, journalisten, of programmamakers.

Op welke manier kun je nu een man of vrouw met psychische problemen op een niet stigmatiserende manier afbeelden of psychische problematiek verbeelden?

Dat is niet eenvoudig, maar het wordt al heel wat makkelijker als er gewone foto’s of beelden komen van gewone cliënten. Het is niet nodig dat zij in beeld gebracht worden met de handen in het haar strijkend, triest of tenminste zorgelijk kijkend, met de gordijnen dicht, verdwaald op straat of – nog liever – in een tunnel. Professionals in de ggz (waaronder ervaringsdeskundigen) kunnen zelf actief meewerken aan goede beeldvorming. Help de journalist of programmaker met het
maken of vinden van echt bestaande beelden; van echte mensen die kunnen lachen, aan het werk zijn, bezig zijn met een hobby of samen zijn met andere mensen. Doe suggesties daarvoor! Zoek zelf echt bestaande situaties op.

Bemiddel in het contact tussen fotograaf, tekenaar en filmer en echte levende cliënten. Uiteraard is het respecteren van privacy daarbij belangrijk. Maar in overleg is veel meer mogelijk, dan vooral hulpverleners en bestuurders denken. En het helpt beeldvorming te verbeteren!

Martin van ‘t Klooster voor Psyned

Print Friendly, PDF & Email