Het gebruik van witte heroïne is levensgevaarlijk als mensen cocaïne verwachten, zegt de Jellink kliniek.
De afgelopen drie maanden zijn – naast 3 doden – 14 andere gebruikers onwel geworden na het gebruik van witte heroïne, laat de politie weten.

“Als mensen niet weten dat ze heroïne gebruiken en een lijntje leggen, is de kans groot dat ze een overdosis nemen,” legt een woordvoerster van de Jellinek uit.

De middelen hebben een totaal tegenovergestelde werking: “Heroïne is een verdovend middel, cocaïne een stimulerend middel.”

Stikken
De woordvoerster vertelt wat er gebeurt als je een overdosis heroïne binnenkrijgt: ” Het hart gaat langzamer kloppen, de ademhaling gaat naar beneden. Gebruikers komen in een dromerige toestand, gaan overgeven en op den duur vallen ze weg. Slachtoffers stoppen met ademen of stikken in hun eigen braaksel, wat tot de dood kan leiden”.

Witte heroïne wordt overigens zelden aangeboden op straat. “Toeristen vormen een kwetsbare groep. Zij kennen de weg in de stad niet goed en zijn afhankelijk van wat er wordt aangeboden op straat. Daar zit ook troep tussen. En als het misgaat, kennen ze de weg naar de hulpverlening minder goed.”

Print Friendly, PDF & Email