Met deze kreet vraagt de landelijk campagne van Stichting Ideefix aandacht voor de problematiek rondom het stigma Psychose. Het is nooit te laat, de titel van het voorlichtings- en beeldvormingsproject heeft een bijzondere insteek: het project wordt gedragen door een hecht team van jongeren die zelf een psychose hebben ervaren. Op 28 januari 2015 gaat de campagne van start in het EYE film instituut Amsterdam.

Stichting Ideefix heeft in samenwerking met het team van zogeheten ervaringsdeskundige jongeren en professionals uit de GGZ (Geestelijk Gezondheidszorg) een voorlichtingsfilm en een op maat gemaakt informatief werkboek ontwikkeld. De campagne richt zich op werkgevers en instellingen in het onderwijs, de zorg en de jeugdsector.

‘Ons ultieme doel is het wegnemen van stigma’s bij doelgroepen waaronder werkgevers, onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties om sociale insluiting van jongeren met psychische kwetsbaarheid te stimuleren.’ Oftewel, Daniel Krikke, initiatiefnemer van het project en zelf ook ervaringsdeskundige.

In de film en het werkboek van Het is nooit te laat vertellen de jongeren over de kracht van kwetsbaarheid. Het zijn individuen die kundig zijn op het gebied van vroeg signaleren en in het herstellen van een psychose. Op inspirerende en open wijze geven zij inzicht over alles wat met psychoses te maken heeft. Van de eerste symptomen tot aan de obstakels die zij hebben moeten overwinnen in het werken en studeren na het krijgen van hun psychose. Niet moralistisch, niet belerend, niet theoretisch, maar uiterst persoonlijk en tastbaar.

Het is nooit te laat zal door het hele land, op locatie interactieve bijeenkomsten organiseren waar filmvertoningen, inspirational speakings en interactieve dialogen centraal staan. Deze bijeenkomsten zijn op maat ontwikkeld zodat ze goed aansluiten bij de organisatie en doelgroep in kwestie. De interactieve bijeenkomsten staan onder leiding van het ervaringsdeskundige team. Via de website kun je je aanmelden voor een interactieve bijeenkomst bij op locatie.

Stichting Ideefix
Bekend om hun resultaatgerichte aanpak, hun vermogen out of the box te handelen en hun inspirerende projecten waar altijd een sterk persoonlijk motief achter schuilt is Stichting Ideefix een professioneel platform voor jonge makers op het gebied van film, theater, muziek en multimedia. ‘Jong, creatief en gedreven om via de kunsten een belangrijke bijdrage te leveren aan de hedendaagse maatschappij.’

Het is nooit te laat, wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ideefix & Stichting Samenwonen-Samenleven.

Print Friendly, PDF & Email