Psychiatrie is sinds haar ‘ontstaan’ een turbulent vak dat nog altijd voor veel controverse zorgt. Aangezien het gaat over afwijkingen in denken, voelen en handelen en dat in wisselwerking met een altijd veranderende maatschappij is misschien ook niet zo vreemd.Topics van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld het publiekelijk uitvechten of schizofrenie nou wel of niet bestaat. Ook het misbruik van behandelgegevens van patiënten door commerciële partijen leidde recent tot veel verontwaardiging, waarbij demissionair minister Schippers naar aanleiding van Kamervragen door SP-kamerlid Renske Leijten moest concluderen dat er sprake was van onrechtmatig handelen en deze praktijken per direct stopzette.

Psychiater Esther Fenema beschouwt het gebruik van dergelijke vragenlijsten om ziekte te meten sowieso als een testimonium paupertatis van ons vak, aangezien we al vele decennia blijven hangen in diagnostische methodes die het niveau van de Libelle nauwelijks overstijgen. “Bijvoorbeeld, als ik iemand met een depressie behandel, dan meten vragenlijsten de ernst van de depressie en de eventuele effecten van behandeling met vragen als: hoe is het de afgelopen 3 dagen met uw stemming geweest? Heeft u zich somber gevoeld? Zo ja, heeft u ook een gevoel van moedeloosheid of hopeloosheid? Of: hoe is het de afgelopen 3 dagen met uw interesse en activiteiten geweest? Heeft u gewerkt (in uw werk of thuis/huishouden)? Zo ja, moest u zich ertoe dwingen? Ook hilarisch: Wat denkt u dat er met u aan de hand is? Vindt u zichzelf ziek?”

Zelfs in toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, de basis van onze behandelingen, worden deze uitkomstmaten gebruikt en wordt op basis van verschillen op dit soort vragenlijsten besloten of middel X werkzaam is of werkzamer is dan middel Y.

Lees verder via onderstaande link.

http://politiek.tpo.nl/column/paaspsychiater-niemand-lijkt-wakker-te-liggen-van-de-crisis-in-ons-vak/

Print Friendly, PDF & Email