Jaarlijks krijgen circa 800.000 Nederlanders psychische hulp waarvan een deel, zo’n 200.000 mensen, complexe hulp nodig heeft. Maar mensen met psychische problemen moeten weken tot soms zelfs maanden wachten op een intakegesprek bij een psychiater of ggz-instelling. Kassa heeft in 2014 meerdere keren aandacht besteed aan de schrijnende problemen rond wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Vooral de wachttijden voor de gespecialiseerde behandeling lijken nog steeds niet opgelost.

Zorgverzekeraars Nederland vindt het zorgelijk dat sommige patiënten nog steeds lang moeten wachten op een specialistische ggz-behandeling. Maar volgens de organisatie is het ontstaan van te lange wachttijden in de ggz complex. “Het komt niet simpel door gebrek aan geld. Er is voldoende geld, maar het wordt niet altijd op de goede plek besteed.” De volledige reactie van Zorgverzekeraars Nederland kun je hier lezen.

Ook GGZ Nederland erkent dat er wachtlijsten zijn. “Er blijft geld, dat bedoeld is voor de ggz, over aan het eind van dit jaar, terwijl veel ggz- aanbieders in de knel zitten. Dit heeft tot gevolg dat de wachtlijsten ten opzichte van 2015 zijn gestegen.” De volledige reactie van GGZ Nederland kun je hier lezen.

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt het onacceptabel te vinden als mensen te lang moeten wachten op passende zorg. Zorgverzekeraars moeten de juiste zorg voor hun verzekerden regelen. De NZa controleert of zorgverzekeraars zich aan deze zorgplicht houden.

 

Print Friendly, PDF & Email