Op vrijdag 19 juni komen tussen zonsondergang en zonsopgang in het Kruithuis in Den Bosch een diversiteit aan artiesten, theatermakers, performers, podiumkunstenaars en kunstenaars voorbij. Deze nacht is er een die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Het is een nacht waarin waanzin en depressie wordt belicht in relatie met kunst en cultuur. De lijst van uiterst creatieve mensen met een psychische aandoening is lang, erg lang. Daarom deze nacht. Het taboe dat over mensen met psychoses,  borderline, angststoornissen, autisme of andere psychische aandoeningen doorgaans ligt, gaan we doorbreken. Immers, de wetenschap kan nog niets uitsluiten, maar de correlatie tussen mentale problemen en het creatieve vak blijft boeien.

Jackson Pollock, Virginia Woolf, Vincent van Gogh en Georgia O’Keeffe. Naast dat dit kunstenaars zijn, hebben ze nog iets gemeen: allen van hen leden aan een psychische aandoening. Net als schrijver Stephen Fry, schilder Evard Munch en fotografe Diane Arbus. Bestaat er een relatie tussen psychische stoornissen en getalenteerde kunstenaars? Boeiend is het zeker. Misschien juist omdat we het niet helemaal kunnen verklaren. Is kunst een manier om gevoelens en gedachten te uiten die voor het dagelijkse leven niet geschikt zijn, of lijken te zijn. Tijdens de Waan van de Nacht onder leiding van de duo-nachtburgemeester073, Marieke van den Groenendaal en Helen van de Paverd, wordt dit onderzocht, beleefd, gevierd en besproken. En niet met de minste, de line-up is veelbelovend: Theatermakers Sally en Molly met hun voorstelling ‘Happy People’, de Veerkrachtfabriek met uitreiking van de VeerkrachtFabriek Awards, The Wearable van Jennifer Nikolava waarmee een psychose beleefd kan worden, Joram Cay Bohemɘ, Atlas en the Fox en vele anderen.

 

De ‘Waan van de Nacht’ wordt stigma-doorbrekend, en streeft naar een eerlijke beeldvorming over psychische aandoeningen en kwetsbaarheden. Tijdens het festival ‘Er hangt iets in de lucht’ start de Waan op vrijdag 19 juni van 23.00 tot  5.00 uur.

Kaartverkoop via www.erhangtietsindelucht.nl

Print Friendly, PDF & Email