PsyNed redactie – Amerikaanse senioren zien minder snel de psychiater, maar krijgen wel veel sneller psychiatrische medicatie dan andere volwassenen. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten welke zijn gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society. De resultaten komen uit de eerste studie waarin algemene ambulante behandeling in de ggz van volwassenen ouder dan 65 jaar met die van patiënten tussen de leeftijd van 18 en 64 wordt vergeleken.

De resultaten roepen vragen op over de vraag of senioren verhoogd risico lopen op problemen veroorzaakt door gebruik van meerdere medicijnen en over de vraag of artsen in de eerstelijns gezondheidszorg meer ondersteuning nodig hebben in de zorg voor ouderen met een depressie, angst en andere aandoeningen.

“Onze bevindingen suggereren dat het gebruik van psychotrope medicatie veel meer voorkomt onder oudere volwassenen in de ambulante zorg dan bij jongere patiënten,” aldus een van de onderzoekers. “In veel gevallen, met name voor lichtere depressie en angst, is therapie-gerichte behandeling van ouderen die reeds geneesmiddelen gebruiken voor andere aandoeningen wellicht veiliger, echter weinig ouderen ontvangen deze soort behandeling.”

De kwestie van het gebruik van medicatie is vooral van belang voor oudere volwassenen , omdat de verhouding risico / baten kan verschuiven naarmate ze meer kans hebben op bijwerkingen. Bijvoorbeeld, benzodiazepines zijn relatief veilig voor jongere volwassenen, maar geven een hoger risico op auto-ongelukken, valpartijen, botbreuken en verslechtering van denkvermogen of het geheugen bij oudere patiënten.

Print Friendly, PDF & Email