In Nederland zit een recordaantal gedetineerden met zware psychische problemen op de psychiatrische afdelingen. Een doorsnee gedetineerde op een psychiatrische afdeling is in de war, verstandelijk beperkt, gebruikt drugs en pleegt delicten. Dat is voor zorginstellingen niet de ideale patiënt.

In de gevangenis in Vught zitten 246 gedetineerden met ernstige psychische problemen. 80 procent zit vast voor een geweldsdelict en 80 procent heeft al eerder vastgezeten, vaak voor zware misdrijven zoals zedendelicten.

Niet alleen in Vught is het druk. Ook in de andere gevangenissen met psychiatrische centra is het nog nooit zo druk geweest. In totaal zitten er 640 patiënten op deze afdelingen in Nederland.

“Heel veel mensen zitten hier preventief in hechtenis. Dat kan betekenen dat we iemand die is vrijgesproken meteen moeten laten gaan. Terwijl je dan meestal net een behandelplan hebt opgesteld en met diegene aan de slag wil gaan”, zegt psycholoog Ankie van Esch.

Dat betekent ook dat mensen terug de maatschappij in gaan, terwijl ze geestelijk nog in de war zijn en zorg nodig hebben. Vaak is er te weinig tijd om een plek in een psychiatrische inrichting te vinden. Het kost namelijk veel tijd om iemand daar plaatsen.

Lees verder op NOS.nl

Print Friendly, PDF & Email