Tienduizenden psychisch zieke mensen worden in Indonesië eenzaam opgesloten door familieleden. Ze worden totaal aan hun lot overgelaten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam in maart met een alarmerend rapport met schrijnende voorbeelden en foto’s van de vaak geketende patiënten. In het rapport ‘Leven in de Hel‘ van Human Rights Watch (HRW) staat dat er op dit moment 18.800 mensen nog altijd in ‘pasung’ zitten, zoals het vasthouden van zieke familieleden wordt genoemd.

In Indonesië zijn slechts 48 psychiatrische ziekenhuizen op een bevolking van 250 miljoen mensen. Sommige provincies zijn helemaal verstoken van dit soort klinieken. En als er al een ziekenhuis is, dan kunnen familieleden de kosten meestal niet betalen.

In 1977 werd het wegstoppen en boeien van mentaal zieke mensen in Indonesië verboden, maar het gebeurt nog steeds. Volgens HRW heeft de regering tevergeefs geprobeerd het onbegrip voor geestesziekten uit te bannen.

Over een maand gaat een wet in die mensen met psychische klachten moet beschermen. Dat vindt HRW een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd benadrukt de mensenrechtenorganisatie dat er ook daadwerkelijk iets aan moet worden gedaan.

Print Friendly, PDF & Email