Van de redactie – Groot-Brittannië zou een schizofrenie-tijdbom kunnen veroorzaken als het de gevaren van de superkrachtige ‘skunk’-cannabis blijft negeren, waarschuwt een van de meest vooraanstaande psychiaters van het Verenigd Koninkrijk in de British Journal Of Psychiatry. Sterk bewijs toont aan dat het roken van ‘skunk’-cannabis de kans op psychose, paranoïde wanen en schizofrenie vergroten. Te veel mensen zijn zich hiervan echter nog steeds niet bewust, zegt professor Sir Robin Murray van het Institute of Psychiatry King’s College London. ‘Ik denk niet dat een serieuze onderzoeker of psychiater nu nog betwist dat cannabisgebruik een oorzaak is van psychose.’

  • MRI-scans tonen aan dat langdurig gebruik van skunk een essentieel deel van de hersenen kan doen slinken;
  • De stof is gemiddeld viermaal sterker dan cannabis die in het verleden werd gerookt;
  • Een duidelijke meerderheid van de studies laat zien dat degenen die regelmatig cannabis roken een ‘significant verhoogd risico’ hebben op het ontwikkelen van een psychose of een schizofrenie-achtige ziekte;
  • Zware gebruikers van skunk hebben tot vier keer meer kans op het ontwikkelen van een psychose dan niet-gebruikers.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat bijna alle cannabis die in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht nu skunk is. Gemiddeld bevat skunk 16 procent tetrahydrocannabinol (THC), de belangrijkste psychoactieve stof – vier keer meer dan de THC in marihuana en hasj.

Hersenscans laten zien dat skunk een veel sterkere impact op de geest heeft, zei Prof Murray, vanwege zowel het hoge THC-gehalte als het zeer lage gehalte aan de beschermende stof cannabidiol. 

En MRI-scans onthullen dat langdurig gebruik van skunk de hippocampus – het deel van de hersenen dat essentieel is voor het reguleren van emoties en langdurig geheugen – met 11 procent doet afnemen, aldus onderzoekers van Monash University in Australië. Alleen ‘langdurige onthouding’ kon de hersenatrofie omkeren, concludeerden ze.

 

 

Print Friendly, PDF & Email