Psychedelische drugs moeten weer terug in de psychiatrie. Dat vinden steeds meer experts. Vooral patiënten met depressies, zelfmoordneigingen of PTSS kunnen baat hebben bij bijvoorbeeld MDMA, lsd of ketamine.

Decennia geleden werd er al geëxperimenteerd met psychedelische drugs als geneesmiddel voor psychiatrische patiënten. Toen feestende jongeren de middelen in groten getale begonnen te gebruiken, werden ze echter verboden.

Drugsonderzoeker Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam vertelt: ’In Nederland is lsd in de jaren zestig gebruikt in een medische setting. Maar toen kwam een verbod en werden alle programma’s stopgezet’.
Steeds meer wetenschappers willen nu dat het onderzoek er naar weer wordt opgepakt. Een van hen is de Britse psychiater Ben Sessa. ‘We gaan heel erg vreemd om met drugs in de samenleving’, zegt hij in The Financial Times.
‘We schrijven zesjarigen met ADHD amfetamines voor en geven mentaal zieken methadon. MDMA is veel minder toxisch, maar toch controversieel. Voor wetenschappers, artsen en farmacologen is dit heel frustrerend’.

Nabben spreekt van een psychedelische golf. ‘Steeds meer wetenschappers scharen zich achter het gebruik ervan, en er worden congressen over georganiseerd. Er is duidelijk een revival gaande’.

Print Friendly, PDF & Email