Volgens Onno Hoes, voorzitter van Het Schakelteam Personen met Verward Gedrag, wordt de term ‘verward persoon’ te snel gebruikt. “We moeten wat zorgvuldiger zijn met mensen verward te noemen. Veel mensen waar we het nu over hebben, zijn gewoon criminelen. Dat is heel wat anders dan mensen met verward gedrag.”

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er een incident is met een ‘verward persoon’. Sterker nog, verwarde mensen zouden volgens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw meer mensen doden dan terroristen. Maar klopt dit wel?

Volgens Hoes is er pas sprake van verward gedrag als mensen lange tijd de grip over hun leven kwijtraken. Ook moeten ze een gevaar voor zichzelf en de samenleving zijn. “Het is een heel pakket van eigenschappen waar je aan moet voldoen om in die definitie te vallen”, zegt Hoes. Zo moet er ook sprake zijn van structurele problemen, en niet van een losse gebeurtenis of incident.

Hoes stelt – in tegenstelling tot berichten in de media – dat het aantal verwarde personen in ons land niet is gegroeid. Het aantal melding wel. “We zijn er steeds meer attent op. Het lijkt erop dat het aantal mensen stabiel is gebleven”, vervolgt Hoes. “Ze zijn alleen zichtbaarder. Dus daar waar mensen eerst in instellingen zaten, houden we er nu van – en dat vind ik nog steeds een heel goede beweging – mensen thuis te houden. Maar dan zijn ze dus wel in de wijk en in de omgeving steeds meer te zien.”

Hoes is overigens voorstander van het plan van korpschef Erik Akerboom, die naast de wijkagent ook een wijkhulpverlener voor verwarde personen wil. “Dat vind ik een heel mooi pleidooi.”

Print Friendly, PDF & Email