Als je een psychose doormaakt of doorgemaakt hebt, kun je moeilijkheden ondervinden met alledaagse taken in je dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk, in je woonomgeving of in het onderhouden van sociale relaties. Mogelijk vergeet je soms of vaak jouw medicatie.

Of heb je minder motivatie om activiteiten te ondernemen of vrienden te ontmoeten, terwijl sociale contacten en activiteit juist erg belangrijk kunnen zijn voor jouw welzijn. Op die momenten zou een kleine herinnering of steun vanuit je sociale omgeving of vanuit de hulpverlening wenselijk zijn, maar in de praktijk is deze hulp mogelijk niet altijd (direct) beschikbaar.

Een vriend in je broekzak – de ontwikkeling van een steunende Smartphone app voor mensen die een psychose meegemaakt hebben

In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht is Psychosenet bezig met het ontwikkelen van een mobiele smartphone applicatie (SMARTapp), die bedoeld is om in het dagelijkse leven direct hulp te bieden of te ondersteunen. Op deze manier heb je altijd een soort vriend op zak. Ze willen onderzoeken of de SMARTapp zo bij kan dragen aan het verbeteren van het algemene welbevinden.

Jij weet wat je het beste helpt als het minder goed met je gaat

Om de app zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van mensen die een psychose doormaken of doorgemaakt hebben, vragen we om jouw hulp en ideeën als ervaringsdeskundige. Wij geloven dat jij als ervaringsdeskundige erg waardevolle feedback en input kunt geven, omdat je als geen ander weet wat het beste kan helpen op momenten waarop je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken.

De app heeft de vorm van een dagboek, waarbij je een aantal keer per dag een korte vragenlijst invult. Deze vragenlijsten bevatten vragen over onder andere voeding, slaap, stemming en (sociale) activiteiten. Het doel van deze vragenlijsten is om een beter inzicht te krijgen in jouw welzijn, zodat de SMARTapp een seintje geeft wanneer het minder goed met je gaat.

Ook bevat de app tips en adviezen over het toepassen van geruststellende gedachten, ontspanningstechnieken en het ondernemen van activiteiten (bijvoorbeeld bij gebrek aan motivatie, eenzaamheid of het horen van stemmen).

Naast standaard tips, kun je bovendien gepersonaliseerde tips instellen. Je vult in wat je fijn vindt in bepaalde situaties. Dit kan bijvoorbeeld het bellen van een goede vriend zijn, naar de film gaan of een goed boek lezen.

Psychosenet is op zoek naar deelnemers die voor hun onderzoek deze app 3 weken willen uitproberen

Wil je meer weten? Kijk dan voor meer informatie over dit onderzoek naar deze poster en neem contact met hen op via de email smartapp.fgb@vu.nl, of bel op 06-81545854.

Deelnemers krijgen als dank een VVV-bon van 10 euro.

Print Friendly, PDF & Email