De helft van de mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) herstelt wat betreft de symptomen. Maar na herstel blijkt het moeilijk te zijn om weer mee te doen in de maatschappij. Bijna negentig procent van de mensen met EPA kunnen in de jaren na herstel maatschappelijk niet goed meekomen, is de conclusie uit onderzoek van Stynke Castelein, hoogleraar Herstelbevordering bij EPA. ‘De grootste zorgbehoefte ligt op maatschappelijk gebied’, zegt Castelein in een artikel in Zorg en Welzijn.

Herstelgericht werken
De GGZ-zorg in Nederland is van hoog niveau, vind Castelein. Maar herstel is meer dan alleen herstel van de psychische klachten. Er is ook maatschappelijk en persoonlijk herstel nodig. Oftewel herstelgericht werken en uitgaan van wat de persoon nodig heeft. Voormalige patiënten ervaren vele problemen, waaronder op het werk, blijkt uit het onderzoek onder ruim 1000 patiënten met EPA. Daardoor belanden zij in een sociaal en emotioneel isolement. Een groot probleem, aldus Castelein. Met name dat er voor de begeleiding op de werkvloer amper budget is stemt zorgelijk, want dat is juist zo belangrijk.

Wijk
De sociaal professional speelt in de visie van Castelein een belangrijke rol in herstelgericht werken. De samenwerking tussen GGZ- en sociaal professionals moet optimaal zijn om de GGZ-cliënten te helpen ook maatschappelijk verder te kunnen. Castelein: ‘De zorg is nog versnipperd. GGZ en sociaal domein moeten elkaars expertise in de wijk weten te vinden.’

Print Friendly, PDF & Email