Al zeven jaar wordt Daphne geregeld in isolement geplaatst. Ze vraagt waarom ze geen spuitje krijgt, als toch niemand haar wil hebben. Daphne heeft klassiek autisme met een ‘disharmonisch ontwikkelingsprofiel’. Van buiten lijkt ze volwassen, maar van binnen is ze een peuter. Op sociaal-emotioneel gebied functioneert ze als een driejarige. Ze kan lezen en schrijven, heeft een normaal IQ, maar verwerkt vragen en opdrachten als iemand met een zwaar verstandelijke beperking. 

Haar gedrag is volgens de instelling gevaarlijk, zegt haar moeder. Daphne beschadigt haar eigen lichaam, volgens haar moeder heeft ze dit overgenomen van anderen uit de instelling. “De veiligheid staat dan voorop. Ze moeten zorgen dat Daphne zichzelf en anderen niets aandoet, dus wordt ze gesepareerd. Soms met zes man tegelijk en zo hardhandig dat ze er blauwe plekken, schrammen en bulten aan overhoudt.”

Lees het volledige artikel in Trouw.

Reactie broer

De broer van Daphne reageert op Facebook op het artikel in Trouw. 

Gaaf, moet je zien! Mijn zus staat in de krant!…. 

Is iets wat ik graag zou willen zeggen… Helaas kan het contrast niet groter zijn. In plaats van een stoere foto omdat ze iets moois heeft bereikt tref ik een foto van mijn wanhopige zus in een isoleercel aan.

In 7 jaar tijd ruim 167 dagen, zo’n 4000 uur, in eenzame opsluiting zitten omdat er geen plek voor je is in de zorg….

Al jaren moet ik toekijken hoe mijn zus van het kastje naar de muur gestuurd wordt. In 7 jaar tijd is ze 25 keer overgeplaatst. Daar waar een gemiddeld persoon een paar keer in zijn leven verhuizen al veel vindt, wordt met mijn autistische zus heen en weer gesjouwd alsof het niks is. En wat heeft iemand nodig met autisme? Duidelijkheid, rust en regelmaat…

“Waarom geven ze me niet gewoon een spuitje als toch niemand me wil hebben” is een vraag die met regelmaat terug komt. Nadenken over euthanasie, nadenken over uit het leven stappen omdat je je nergens gewenst voelt. Het zijn hot topics, er is veel om te doen. Maar als het zo dichtbij komt realiseer je je pas hoe bizar het eigenlijk is. In dit geval zou het gaan om het beëindigen van een leven omdat er in de zorg een gat is waar mijn zus in gevallen is… Dat is ziek, dat kan niet! In een land als Nederland, een rijk land, een verzorgingsstaat iemand suïcideren omdat we niet de zorg kunnen bieden die een persoon verdient is ronduit achterlijk!

Door het enorme gat waar ze in is gevallen weet niemand zich raad met de situatie en wordt de situatie alleen maar schrijnender. Doordat niemand weet wat ze moeten doen worden middelen toegepast als dwangmedicatie (ofwel platspuiten) en dwang separatie (ofwel isoleercel). Ik denk dat iedereen zich wel kan voorstellen dat wanneer er 6-8 man aan je armen en benen lopen te trekken dat je je gaat verzetten…Dat je zwaar in de stress schiet wanneer er een vent van 90 kg bovenop je gaat zitten met de intentie je rustig te krijgen.. Barbaarse handelingen toegepast op een meisje dat emotioneel gezien 3 jaar oud is en niet weet wat haar overkomt. Het komt dan ook nog wel eens voor dat ik mijn zus aantref, onder de blauwe plekken…Je kunt de vingerafdrukken er nog net niet in aflezen…

En mijn zus is niet de enige die in dit gat valt. Er zijn er meer, veel meer. En toch is er nog altijd geen oplossing. Het is ook niet de eerste keer dat dit soort verhalen de krant halen, maar nog altijd zien wij geen verandering.

Waar houdt dit op? Wanneer gaat er iemand opstaan die wel de middelen en de mogelijkheden heeft om gepaste maatregelen door te voeren? Wanneer neemt er iemand de verantwoordelijkheid zodat dit gat gedicht kan worden? Politici, misschien iets voor jullie om hier wat mee te doen?

Het enige wat mijn zus vraagt is een menswaardig bestaan zoals ieder ander mens. Naar buiten kunnen, rust, regelmaat, een plek waar ze gehoord wordt en haar eigen mooie zelf mag zijn. Want als je mijn zus leert kennen zul je zien dat het een geweldige meid is. En iedereen die haar leert kennen kan dat beamen.

Is dit nou echt teveel gevraagd? Is dit nou echt zo moeilijk?….

Print Friendly, PDF & Email