Mensen die kenmerken hebben van autisme zijn vaak bovengemiddeld creatief, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Autism and Developmental Disorders. Dit meldt Nu.nl.

Proefpersonen met autistische kenmerken komen over het algemeen met bijzonder originele oplossingen tijdens creativiteitstestjes. Dat zou suggereren dat sommige vormen van autisme ook bepaalde cognitieve voordelen met zich meebrengen. 

312 proefpersonen moesten een online test maken waarbij ze zo veel mogelijk manieren moesten bedenken om een paperclip of een baksteen te gebruiken. Alle ideeën werden ‘blind’ beoordeeld op originaliteit door een onafhankelijke jury. Vooraf hadden alle deelnemers een vragenlijst ingevuld waarmee ze werden getest op eventuele autistische kenmerken.

In totaal hadden 75 van de 312 deelnemers ooit de diagnose autisme ontvangen van een psycholoog. Alle deelnemers met kenmerken van autisme bleken relatief weinig toepassingen te kunnen bedenken voor bakstenen en paperclips. Maar de ideeën die ze bedachten waren wel origineler dan de ideeën van deelnemers zonder autistische kenmerken.

De onderzoekers hadden deze resultaten van het onderzoek niet verwacht. “Van mensen met autisme wordt vaak gezegd dat ze wat rechtlijnig denken, dus het feit dat ze met zeer ongebruikelijke ideeën op de proppen komen, is verrassend”.

De wetenschappers benadrukken dat er vele vormen van autisme zijn en dat niet iedereen met de aandoening per definitie buitengewoon creatief is. Aan het onderzoek deden vooral mensen met autisme mee die sociaal gezien goed functioneerden.


Bron: Nu.nl

Print Friendly, PDF & Email