Uit een Zweedse studie is gebleken dat de gemiddelde leeftijd waarop iemand met autisme sterft lager ligt dan mensen zonder deze stoornis. Volgens de studie, zo meldt Nu.nl, is dat gemiddeld zestien jaar eerder, vaak vanwege epilepsie of zelfmoord. Het onderzoek is uitgevoerd door het Karolinska-Instituut in Zweden en is gepubliceerd in het Britse Journal of Psychiatry.

Wetenschappers bekeken de medische dossiers van 27.000 autistische volwassenen en gebruikten 2,7 miljoen mensen als controlegroep voor de complete bevolking.

Mensen die naast autisme ook een verstandelijke handicap hadden, overleden gemiddeld dertig jaar eerder. Hierbij was epilepsie de meest voorkomende oorzaak. Het is voor de onderzoekers nog onbekend waarom autisme wordt gelinkt aan epilepsie.

Autismepatiënten die naast hun stoornis geen verstandelijke handicap hadden, stierven gemiddeld twaalf jaar eerder (op 58-jarige leeftijd). Naast hartziekten was hier zelfmoord de voornaamste oorzaak. Eerdere studies lieten zien dat bijna de helft van de autismepatiënten die zelfmoord overwogen werden weggezet als depressief.

Wereldwijd wordt aangenomen dat autisme voorkomt bij ongeveer een op de duizend kinderen. In Nederland zijn naar schatting zo’n 190.000 mensen met een vorm van autisme.

Print Friendly, PDF & Email