Sinds 1 oktober is GGZ inGeest gestart met de academische werkplaats Herstel en Rehabilitatie. Deze werkplaats staat onder leiding van dr. Barbara Stringer, senior onderzoeker en verpleegkundige. Barbara is al jaren verbonden aan het lectoraat GGZ verpleegkunde waar zij vorig jaar haar promotie onderzoek afrondde: ‘Collaborative Care voor patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen’.

Barbara Stringer en Berno van Meijel
Barbara Stringer en Berno van Meijel

Binnen de nieuwe werkplaats wordt gespecialiseerde patiëntenzorg in de geestelijke gezondheidszorg gecombineerd met onderzoek en onderwijs rond herstel en herstelprocessen. In de werkplaats komt alle kennis samen rond herstel-ondersteunende zorg van patiënten met een psychische aandoening. “Hier fungeert de praktijk als inspiratiebron voor nieuw onderzoek en vertalen we kennis uit onderzoek naar de praktijk”.

De start van de academische werkplaats valt samen met het hoogleraarschap van Berno van Meijel. Naast zijn werk als Inhollandlector en zijn werk bij de Parnassia Groep is hij ook één dag verbonden als hoogleraar aan de academische werkplaats van GGZ inGeest. Barbara: “Herstel-ondersteunende zorg ligt voor een belangrijk deel binnen het domein van ggz-verpleegkundigen. Verpleegkundigen zien hoe behandelingen uitpakken in het dagelijkse leven van de patiënt. Daarom zijn we blij dat deze hoogleraar ggz-verpleegkunde onze werkplaats ondersteunt”.

Voor het onderwijs aan toekomstige professionals in de geestelijke gezondheidszorg is aandacht voor herstel en herstelondersteunende zorg van groot belang. Via de gelegde verbindingen tussen lectoraat/leerstoel GGZ-verpleegkunde en de praktijk en het onderzoek van de academische werkplaats, vindt er transfer van kennis naar het onderwijs van de hogeschool plaats.

Lees hier een aanvullend artikel uit het blad GGZ InGeest

Print Friendly, PDF & Email