De kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld, gaat voorlopig geen “zwaardere gevallen” meer aannemen. Dat laat de Altrecht Aventurijn-kliniek weten na een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Na gesprekken concluderen de onderzoekers dat de zorgbehoefte van de patiënten in de praktijk soms complexer blijkt te zijn dan op basis van het dossier kon worden ingeschat. Daarmee wordt bedoeld dat sommige patiënten, zoals Michael P., meer begeleiding en zorg nodig hadden dan de kliniek kon inschatten op basis van aangeleverde informatie.

In het onderzoek constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid ook dat het personeel onder grote werkdruk staat, waardoor medewerkers zich soms onveilig voelen. Vanwege ziekte en het vele werk is gemiddeld een op de acht verplegers en begeleiders een ingehuurde kracht. Op piekmomenten is dat zelfs een op de vijf.

Het vaste personeel in de kliniek in Den Dolder maakt zich daar zorgen over. De ingehuurde begeleiders en verpleegkundigen weten volgens de vaste medewerkers soms onvoldoende van de complexe psychiatrische problematiek van sommige patiënten.

Print Friendly, PDF & Email