Van de redactie – Slaapstoornissen worden al langer in verband gebracht met bipolaire stoornissen, zowel in de manische, depressieve als de euthymische fase. In een recente Tjechische studie heeft een werkgroep de slaapgewoonten en het 24 uursritme (of slaapwaakritme) van 42 hoogrisicokinderen van bipolaire ouders, gemiddeld bijna 13 jaar oud, bestudeerd en vergeleken met een controlegroep. De resultaten zijn gepubliceerd in BMC Psychiatry.

Slaapstoornissen kwamen veel vaker voor bij kinderen van bipolaire ouders dan bij controlepersonen, en de slaapproblemen gingen ook gepaard met extra symptomen: 17,9% van deze kinderen had hoofdpijn (controlegroep: 2,4%), 38,5% had ernstige symptomen van vermoeidheid gedurende de dag (controlegroep: 10,0%), 43,6% was ongewoon moe na het ontwaken (controlegroep: 15,0%) en 21,6% rapporteerde nachtmerries (controlegroep 2,4%).

Psychiatrische medicijnen – 10 van de 42 kinderen van bipolaire ouders hadden ADHD – hadden geen invloed op het slaapgedrag, aldus de auteurs. Bij de analyse van het 24 uursritme (of slaapwaakritme) werd, net als in eerdere studies, de voorkeur gegeven aan het avondchronotype; de latere bedtijd van kinderen van bipolaire ouders lijkt een duidelijk kenmerk van de aandoening te zijn, aldus de auteurs. Opmerkelijk is ook dat de kinderen zich duidelijk meer bewust zijn van de slaapproblemen dan hun ouders.
Sebela A, Novak T, Kemlink D, et al.: Sleep characteristics in child and adolescent offspring of parents with bipolar disorder: a case control study. BMC Psychiatry 2017; DOI: 10.1186/s12888–017– 1361–8.

Print Friendly, PDF & Email