Volgens Antenne 2014, een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door Jellinek en UvA over drugsontwikkelingen onder jonge Amsterdammers, worden narcosemiddelen steeds meer gebruikt. Hierbij moet gedacht worden aan drugs als ketamine, ghb en lachgas. Hoewel deze middelen tot de partydrugs gerekend worden, hebben ze eerder een ontspannend effect. De drug 4-FMP, ook wel bekend als 4-FA, is volgens de studie het populairste nieuwe genotsmiddel.

Het ‘ooit-gebruik’ van ghb is tussen 2010 en 2014 gestegen van 11 procent naar 19 procent, maar is volgens het onderzoek wel alweer over zijn hoogtepunt heen. In de jaren 2000 en 2005 behoorde lachgas nog tot de categorie drugs waarvan het gebruik nog niet eens onderzocht werd, inmiddels is het ooit-gebruik bijna verdubbeld: tussen 2010 en 2014 steeg het gebruik van 26 naar 46 procent.

 

Ook het gebruik van het relatief onbekendere ketamine (een verdovingsmiddel voor mensen en dieren) steeg fors. In 2010 bedroeg het ooit-gebruik nog een schamele 8 procent en in 2014 was er al sprake van de dubbele cijfers: 20 procent.

De drug 4-FMP, ook wel bekend als 4-FA, is volgens de studie het populairste nieuwe genotsmiddel. De drug is redelijk jong en dat laten de cijfers ook zien, het recente gebruik is net zo hoog als het ooit-gebruik: 12 procent. 4-FMP dankt zijn populariteit volgens de ondervraagden aan ‘de subtielere roes, meer controle en minder brakheid dan bij xtc’.

Print Friendly, PDF & Email