Een deel van de jeugdzorginstellingen is eind juli al door het budget voor heel 2015 heen en kan geen nieuwe gevallen meer opnemen. Dat komt omdat gemeenten te krap jeugdzorg hebben ingekocht, geeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) vrijdag aan in de Volkskrant.
Het NIP zegt uit alle delen van het land dergelijke signalen te krijgen. 

Opheldering

D66 en CDA in de Tweede Kamer maken zich zorgen om de jeugdzorg. Vera Bergkamp (D66) vraagt zich af of de hulp aan kinderen en jongeren in de knel komt. De gemeenten verzekeren dat als een instelling geen budget meer heeft, kinderen altijd ergens anders terecht kunnen zodat de zorg wel gegarandeerd is.

Ook Mona Keijzer (CDA) vraagt zich hetzelfde af. Je kunt naar een ander als je hoort dat de zorgverlener van jouw keuze aan zijn taks zit, maar het valt of staat met de klik die er is, aldus Keijzer.

Bergkamp wil dan ook opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). D66 stemde er vorig jaar mee in om de jeugdzorg vanaf 2015 anders te organiseren. Dat gebeurde echter wel nadat Van Rijn had toegezegd dat jeugdigen de behandeling die vorig jaar begon dit jaar gewoon zouden kunnen afmaken. En dat lijkt nu niet het geval.

Print Friendly, PDF & Email