Kinderen met psychoses, zelfmoordneigingen en andere ernstige gedragsproblemen moeten te lang wachten op de juiste zorg, waardoor de situatie escaleert. 
Als er niet snel geld bijkomt om de overvolle crisisopvang uit te breiden gebeuren er ongelukken, waarschuwen verschillende aanbieders van crisisopvang, schrijft het AD maandag.

OverhevelingDoor extra bedden te plaatsen of elders een plek te zoeken, weten instellingen jongeren die last minute hulp nodig hebben nog net op te vangen. De extra toestroom wordt volgens hulpverleners grotendeels veroorzaakt door de overheveling van jeugdzorg naar de gemeenten. Sinds 1 januari moeten wijkteams kinderen doorverwijzen, maar dit proces verloopt nog niet naar behoren.

Opnamestop

Directeur Ronald Buijs van een instelling voor jeugd- en kinderpsychiatrie in Dordrecht vertelt aan het AD dat hij tien procent meer kinderen opvangt dan waarvoor hij wordt betaald. Sommige gemeenten in Zuid-Holland hebben zelfs een opnamestop ingevoerd, zegt hij. ,,Absurd! Deze kinderen zijn een risico voor zichzelf en hun omgeving!” aldus Buijs tegenover het AD.

Print Friendly, PDF & Email