De artikelen voor het onderzoek van programma De Monitor naar ‘Agressie in de zorg’ maken nogal wat los. Veel verpleegkundigen die in de psychiatrie werken, mailen hun ervaringen met geweld van patiënten naar de redactie. Ook Mariëlle, verpleegkundig specialist, kreeg met een agressieve patiënt te maken: ‘Hij gooide een tafel naar mij toe.’ Maar aangifte doen van deze aanval bleek nog niet zo makkelijk. En het Openbaar Ministerie steekt haar kop in het zand.

Marielle had bij de aangifte kenbaar gemaakt dat het om een VPT-zaak gaat. VPT staat voor Veilige Publieke Taak. De overheid heeft een aantal jaren geleden het programma Veilige Publieke Taak in gang gezet om geweld tegen werknemers met een publieke taak – waaronder hulpverleners – strenger aan te pakken. Een van de uitkomsten daarvan is dat aangiftes door werknemers zoals Mariëlle hogere prioriteit moeten krijgen bij politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Ondanks deze prioriteit blijkt het geweldsincident van Mariëlle geen reden voor het Openbaar Ministerie om de patiënt te vervolgen. De gezondheid van de TBS-er zou te slecht zijn. Ofwel hij verblijft in een ggz instelling. En als je daar werkt moet je eigenlijk gewoon niet zeuren. Daar komt het op neer…toch?

Lees het artikel van De Monitor.

Print Friendly, PDF & Email