Volgens onderzoekster Joke Harte van de Vrije Universiteit heeft een patiënt in de praktijk een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen medewerkers in de psychiatrie. Als een medewerker al aangifte bij de politie doet, neemt de politie de aangifte niet aan omdat het Openbaar Ministerie de zaak toch seponeert. Geweld zou bij het vak van de psychiatrisch verpleegkundige horen. NU’91 is verbijsterd en eist opheldering, zo meldt de organisatie op haar website.

Agressie is niet normaal, en hoort niet bij het werk van zorgprofessionals. Er zijn duidelijke grenzen aan welk gedrag een zorgprofessional van een cliënt mag en kan accepteren. Ook als de agressie met het ziektebeeld van de cliënt te maken heeft. Als zorgprofessional ben je kwetsbaar. Je kunt je werk alleen doen als dat in een veilige omgeving is.

De boodschap van NU’91 is altijd duidelijk geweest: ben je het slachtoffer van agressie en of geweld doe dan altijd aangifte.

De gevolgen van agressie op het werk zijn groot. Slachtoffers van agressie rapporteren bijvoorbeeld een minder goede gezondheid en meer burn-outklachten. De effecten van agressie raken echter ook de organisatie. Slachtoffers van agressie verzuimen meer, zijn sneller geneigd van baan te veranderen en schatten hun eigen functioneren en inzetbaarheid lager in. We kunnen het ons absoluut niet permitteren dat verpleegkundigen het werkveld vanwege agressie verlaten.

NU’91 sluit acties niet uit
De wijze waarop de politie en het Openbaar Ministerie omgaan met aangiftes van agressie door zorgprofessionals is onaanvaardbaar voor NU’91. Wij eisen op korte termijn opheldering over deze kwestie door politie en OM. En is het antwoord niet bevredigend, dan gaat NU’91 samen met de medewerkers in de psychiatrie actie voeren om ervoor te zorgen dat geweldincidenten tegen zorgprofessionals altijd bestraft worden.

Lees ook: Geweld tegen medewerkers psychiatrie blijft vaak onbestraft

Print Friendly, PDF & Email