Terwijl uit onderzoek van het CBS blijkt dat 80 procent vindt dat comazuipers en rokers voor hun zorgkosten op moeten draaien, is dit volgens experts ’onwenselijk’ en ’lastig uitvoerbaar’. Dit meldt de Telegraaf.

Woensdag bleek dat het grootste deel van Nederland van mening is dat jongeren die te veel zuipen hun eigen ziekenhuisbehandeling moeten betalen, en dat verstokte rokers die willen stoppen zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Jaap Jamin van verslavingsorganisatie Jellinek stelt dat het voor rokers averechts zou werken. „Dan wordt de drempel om de sigaretten te laten liggen nog hoger, en is de kans groot dat nog minder mensen stoppen.”

Hulp bij stoppen zit nu in het basispakket, stoppers moeten dus wel hun eigen risico van 370 euro betalen. „Daarna is de behandeling, die bestaat uit cursussen, medicijnen en nicotinevervangers gratis”, zegt de manager preventie.

Volgens Jamin heeft de politiek daar destijds bewust voor gekozen. „Hoe meer mensen stoppen, hoe minder het de Staat uiteindelijk kost aan zorg. Op de lange termijn levert het geld op, anders hadden we dat niet met z’n allen zo afgesproken. Zo werkt ons land dan ook wel weer. ”

Verslavingsorganisatie Jellinek vindt het te kort door de bocht om de hulp bij het stoppen uit het basispakket te halen.

Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland benadrukt dat we in Nederland voor een systeem hebben gekozen waarin iedereen een gelijke premie betaalt, ongeacht of iemand jong of oud is, gezond of ziek. „Het is aan de politiek om die discussie te voeren of ongezond leefgedrag betrokken moet worden bij de berekening van de zorgpremie.”

Om comazuipers voor hun eigen zorgkosten op te laten draaien is volgens hem lastig uitvoerbaar. „Je komt al heel snel in discussies terecht hoe dat in de praktijk moet. Wie oordeelt er of er sprake is van overmatig alcoholgebruik en wie gaat erover of de ziekenhuisrekening zelf betaald moet worden.”

Print Friendly, PDF & Email