Onderzoekers van het Erasmus MC en VUmc ontvangen van ZonMw maar liefst € 1.4 miljoen om langdurig onderzoek te verrichten naar kinderen van ouders met stemmingsstoornissen. Het project, dat acht jaar gaat lopen, heet MARIO: Mood and Resilience in Offspring. Het project moet meer inzicht verschaffen in de overdracht van depressie van ouder op kind, zodat dit via preventie kan worden voorkomen.

Onderzoekers
De twee hoofdonderzoekers zijn kinder-en jeugdpsychiater prof. Manon Hillegers van de afdeling Kinder- en Jeugd Psychiatrie/Psychologie (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis) en psychiatrisch epidemioloog prof. Brenda Penninx (VUmc).

Vader, moeder
Hillegers licht toe: “De grootste risicofactor voor het ontstaan van depressie is het hebben van een vader of moeder met een stemmingsstoornis. Meer dan de helft van kinderen van ouders met depressie of bipolaire stoornis ontwikkelt voor hun 35ste levensjaar zelf depressieve klachten. Kinderen van deze ouders zijn niet alleen erfelijk belast, ze groeien ook op in een kwetsbare omgeving.”

Print Friendly, PDF & Email