Oorspronkelijk werd de bipolaire stoornis geduid als manisch-depressieve psychose. Inmiddels worden zowel bipolaire stemmingswisselingen als psychose opgevat als dimensionele fenomenen, die in meerdere en mindere mate voorkomen bij stoornissen als schizofrenie, de schizoaffectieve stoornisen ook bij de bipolaire stoornissen.

Wat kenmerkt een psychose bij bipolaire patiënten? Is hun realiteit eigenlijk wel op dezelfde wijze verstoord als bij de paranoïde patiënt? Waarop berust het effect van de farmacotherapie en wat zegt dit over de pathofysiologische mechanismen van psychose, manie en depressie?

Vaak manifesteert de eerste psychose zich in de adolescentie, veelal als een vooralsnog ongedifferentieerd klinisch beeld. Is het nadere beloop hiervan te voorspellen en bij te sturen? Bij vrouwen debuteert de bipolaire stoornis ook wel postpartum. Welke postpartum psychosen zijn een uiting van de bipolaire stoornis?

Tijdens het alweer 12e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen op dinsdag 22 september 2015worden u inspirerende antwoorden geboden op actuele vraagstukken rondom het thema psychose bij bipolaire stoornissen.

Naast een scala aan Nederlandse deskundigen uit wetenschap en praktijk, die ingaan op diagnose, behandeling en zorgbehoefte van een bipolaire patiënt tijdens psychose, hebben wij wederom een bijzondere buitenlandse gastspreker. Professor dr. Andrea Cipriani van de Universiteit van Oxford (Groot-Brittannië) zal u bijpraten over netwerk meta-analysen en hoe deze kunnen leiden tot de meest actuele aanbevelingen voor de medicamenteuze behandeling van bipolaire stoornissen.

Tevens wordt er voor de tweede keer een initiator van innovatie of wetenschappelijk onderzoek, op het gebied van de bipolaire stoornis, met de Willem Nolen Prijs onderscheiden.

Kortom, dit symposium biedt u een up-to-date inzicht in de actuele ontwikkelingen op het gebied van psychose en de bipolaire toornissen en daarmee onmisbare kennis en inspiratie voor uw praktijk.

Datum en locatie:

Het symposium vindt plaats op dinsdag 22 september 2015 in de Jaarbeurs te Utrecht. Het programma start om 9.30 uur (ontvangst en registratie vanaf 8.30 uur) en eindigt om 16.45 uur.

Voor wie?

Het 12e Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen is bedoeld voor psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten, spv’n en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.

Kosten

Het inschrijfgeld voor psychiaters, psychologen en verpleegkundig specialisten bedraagt € 295,-. Voor spv’n bedraagt dit € 175,-.

Inschrijvingsinformatie

U kunt zich voor deze studiedag aanmelden via www.benecke.nl/nsbps of door de aangehechte antwoordkaart in te vullen en te retourneren aan Benecke te Amsterdam. Na verwerking van uw inschrijving ontvangt u een bevestiging van deelname. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Print Friendly, PDF & Email