GGZ Nederland heeft gereageerd op Prinsjesdag. Een aandachtspunt is volgens de branchevereniging de zorgelijke situatie op de arbeidsmarkt binnen de ggz-sector. Niet alleen is er een groot tekort aan psychiaters en bijvoorbeeld gz-psychologen, dit tekort dreigt ook voor de verpleegkundigen in de ggz. De ggz wil een aantrekkelijke sector zijn om in te werken. Het is hiervoor nodig dat het kabinet bijdraagt dat er in vertrouwen gewerkt kan worden. Zonder overbodige regels, zodat we kunnen blijven investeren in hoog specialistische ggz die een impuls geeft aan de kwaliteit van de totale sector.

Ook gaat de ggz steeds verder innoveren en zoekt vernieuwende mogelijkheden om bestaande uitdagingen richting te geven: preventie, zorg in de wijk, doelmatigheid van zorg. De 280 miljoen euro die zorgverzekeraars vorig jaar niet aan ggz uitgaven, en die het kabinet opnieuw beschikbaar stelt voor geestelijke gezondheidszorg is hiervoor zeer welkom. Het bedrag vormt een mooie basis waarover aanbieders en verzekeraars goede afspraken kunnen maken hoe dit te besteden.

Over de auteur

Sander Brouwer

Comments

  1. D.H. Vogtlander

    Zolang er nog sprake is van hoog specialistische ggz, “wat vaak onderzoek betekent; wat in het buitenland al meer dan genoeg wordt gedaan” blijft het behelpen. Wat nodig is, zijn psychiaters en verpleegkundigen die zichzelf zijn en gewoon “rationeel” blijven denken en proberen.

    Geen Client zit te wachten op nieuwe of oude therapien/medicijnen waarvan het nog maar de vraag is of het werkt. De protocollen zijn duidelijk en daarna houdt het in principe op. Behalve als de client bewust wordt gemaakt van de risico’s van alternatieve therapien, dan kun je er van afwijken. Psychiatrie is niet gediend bij loze beloftes en de herhaling van de ontelbare experimenten die in de afgelopen 40 jaar hebben plaatsgevonden.

    Psychiatrie, is mijn inziens”Common Sense” gebruiken, met in het achterhoofd een belangrijk niet vaak geaccepteerd dogma: We weten nog veel te weinig over wat Psychiatrische stoornissen zijn en vooral wat voor behandeling helpt. Veel tijd en gunstige omgevingen en acceptatie zijn nog altijd het enige wat bewijsbaar helpt!

Geef jouw reactie!